20 Липня, 2024
Україна, Черкаси, пр-т Шевченка 17
Життя

Названо траву №1 для поліпшення здоров’я мозку

Шавлія дуже корисна для здоров’я мозку / фото ua.depositphotos.com 

Є одна кулінарна трава, яка виділяється корисними властивостями для поліпшення роботи мозку – шавлія. Вона дає кілька переваг для підтримання здоров’я мозку

Чому важливе здоров’я мозку?

“Здоров’я мозку важливе, тому що він контролює кожен аспект людського тіла та життя. Здоровий мозок дає змогу жити оптимальним життям щодня”, – сказала неврологиня Кімберлі Джонсон Гетчетт, пише Eatingwell.

Відео дня

Підтримка здорового мозку має важливе значення для когнітивних функцій (здатності думати, вчитися і запам’ятовувати), емоційного благополуччя, фізичних аспектів руху і рівноваги, а також сенсорного здоров’я (зору, слуху, смаку), здоров’я мозку також важливе для зниження ризику нейродегенеративних захворювань, таких як деменція.

Ведення здорового способу життя – найкращий шлях зберегти молодість мозку, включно з обмеженням або виключенням алкоголю, відмовою від паління і скороченням споживання продуктів з високим ступенем переробки. Достатня кількість сну і регулярні фізичні вправи також зміцнюють когнітивні здібності. Також є деякі продукти і поживні речовини, корисні для мозку.

Трава №1 для підтримки здоров’я мозку

Користь шавлії для пам’яті та здоров’я мозку вже давно визнана. Більшість досліджень рекомендує використовувати її у вигляді екстракту. Екстракт шавлії допомагає поліпшити результати тестів на пам’ять і настрій порівняно з плацебо. Шавлія містить розмаринову та карнозинову кислоти, які мають нейропротекторні властивості.

Розмаринова кислота є потужним антиоксидантом, який допомагає нейтралізувати шкідливі вільні радикали в організмі, захищаючи клітини мозку від окисного стресу й ушкоджень, пов’язаних зі зниженням когнітивних функцій і нейродегенеративними захворюваннями. Розмаринова кислота також має протизапальні властивості, які зменшують запалення в головному мозку. Карнозинова кислота – ще один потужний антиоксидант, який може допомогти захистити клітини мозку від пошкоджень.

Харчова цінність шавлії

Шавлія – це багата поживними речовинами трава, що містить безліч необхідних вітамінів і мінералів, таких як клітковина, вітамін К, залізо, вітамін В6 і вітамін А. На додаток до цих вітамінів і мінералів шавлія багата антиоксидантами і різними флавоноїдами, які відіграють вирішальну роль у її користі для здоров’я. Важливо зазначити, що ми зазвичай не їмо багато шавлії, тому ці поживні речовини присутні в невеликих кількостях.

Інші новини про користь шавлії

При згадці трав завжди на думку спадає звичайна зелень: петрушка, кінза, базилік, але рідко – шавлія. Можливо, багато хто не знає, наскільки універсальна ця трава або що вона актуальна більшу частину року. Якою б не була причина недооціненого статусу шавлії, кулінар розповів, чому це трава, яку слід використовувати частіше.

www.unian.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *