Дієтологи пояснили, які бобові та квасоля найкорисніші для організму.
Квасоля може похвалитися безліччю переваг, зокрема для серця. Вживання квасолі – чудовий спосіб знизити ризик серцево-судинних і хронічних захворювань.
“Квасоля – це поживна їжа, що містить мало жиру і калорій, але водночас багата білком і клітковиною. Квасоля також є чудовим джерелом вітамінів і мінералів, таких як фолієва кислота, залізо, калій і магній. Ці поживні речовини сприяють здоров’ю серця, травленню і профілактиці захворювань”, – розповіла дієтологиня Калін Тру, пише Parade.
Які бобові найкорисніші
1. Нут
Відео дня
Один із найкорисніших бобових, які тільки можна знайти. “Нут є порівнянним варіантом для рослинного білка і клітковини, які підтримують здоровий рівень цукру в крові, а також є чудовим джерелом магнію і калію”, – зазначила дієтологиня Кет Гарсія-Бенсон, додавши, що нут також забезпечує приблизно 25% добової норми споживання заліза для дорослих жінок.
Згідно з даними USDA FoodData Central, півсклянки вареного нуту без солі містить:
2. Сочевиця
USDA FoodData Central повідомляє, що півсклянки вареної несолоної сочевиці принесе:
115 калорій
“У половині склянки сочевиці міститься… букет мікроелементів, включно з вітамінами групи В, залізом, магнієм, фосфором, міддю і марганцем”, – сказала дієтологиня Едвіна Кларк.
Дослідження показують, що вітаміни групи В мають вирішальне значення для здоров’я мозку, енергії та обміну речовин.
3. Чорна квасоля
USDA FoodData Central повідомляє, що порція в півсклянки вареної чорної квасолі (без солі) містить приблизно:
Чорна квасоля багата на мікроелементи, такі як залізо, магній, марганець, фолієва кислота і тіамін.
4. Квасоля пінто
Є хорошим джерелом білка, клітковини та заліза. Інформація про харчування USDA FoodData Central говорить те саме. Півчашки приготовленої порції квасолі пінто без солі містить близько:
5. Едамаме (соєві боби)
“Їх чудово тримати під рукою для збалансованого перекусу, оскільки вони забезпечують хорошу кількість як вуглеводів, так і білка… Вони наповнені різними мікроелементами, включно з фолієвою кислотою, вітаміном К, вітаміном С, залізом і вітамінами групи В”, – сказала Гарсія-Бенсон.
USDA FoodData Central наводить таку харчову цінність 1/2 чашки приготованої сої:
Примітно, що едамаме містить більше жиру, ніж більшість бобових, і значно більше білка.
6. Червона квасоля
Ці класичні та доступні боби є хорошими джерелами клітковини, білка та калію.
Коли ви з’їдаєте півчашки приготованої несолоної червоної квасолі, USDA FoodData Central стверджує, що ви споживаєте близько:
Інші новини про користь квасолі
Квасоля – універсальний продукт, щоденне вживання якого може дати більше користі для здоров’я, ніж багато хто очікував, особливо якщо необхідно підтримувати рівень холестерину на нормальному рівні. Дієтолог Аннет Снайдер заявила, що квасоля багата високоякісними поживними речовинами.